Vår vedeldade stenugn är i två våningar och vi kan baka 100 Bäckabröd samtidigt om vi fyller den väl. Förutom att baka bröd i så använder vi såklart ugnen till att baka kakor och annat gott till caféet.

Ugnen, som är konstruerad och byggd av John Fishers Mureri, bygger på principen om mycket sten och mycket isolering, så att värmen hålls kvar länge och blir jämt fördelad. Man eldar i den nedre ugnen, och lågorna passerar den övre och hinner då föbrännas och avge sin värme mycket bättre än i en gammal ugn, där mycket av värmen hamnade i skorstenen. När elden brunnit ut gör man rent och bakar i båda ugnarna. Eftersom ugnen är så välisolerad går det att baka flera ugnar efter varandra utan att elda på nytt mellan. Däremot är den såklart varmarst i början av dagen så det gäller att hålla koll och anpassa tiden i ugnen.

Vi har också byggt en värmeväxlare på ugnens rökrör, så att vi kan krama ur lite värme till, och det räcker till en stor del av bageriets varmvattenbehov.